Bardzo smaczne gofry z dodatkiem wiórek kokosowych. Podałam je z bitą śmietaną i leśnymi jagodami ale równie dobrze można dać inne dodatki. W lecie gofry muszą być smażone choć kilka razy w sezonie ;)
3 duże jajka (białka piana)
2 szklanki mleka
2 szklanki mąki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
2 zaokrąglone łyżki cukru
2 czubate łyżki wiórek kokosowych
2 płaskie łyżki miękkiego masła
Z białek ubić sztywną pianę.
Do drugiej miski wlać mleko, dodać żółtka, mąkę, proszek do pieczenia, sól, cukier, wiórka kokosowe i miękkie masło. Wszystko razem zmiksować. Dołożyć pianę z białek, delikatnie wymieszać łyżką. Smażyć gofry.
Podawać z bitą śmietaną i świeżymi owocami (u mnie jagody). Po wierzchu można posypać wiórkami kokosowymi.
jeden z symboli kulinarnych lata:)
OdpowiedzUsuń