Bardzo smaczne, puszyste bułeczki z dużą ilością aromatycznych gruszek przyprawionych cynamonem i wanilią. Bułeczki odrywa się z całości drożdżowego "kwiatka". Całość posypana jest kruszonką.
gruszki:
2 duże twarde gruszki
1 czubata łyżka cukru
2 goździki
1 łyżeczka cukru waniliowego
1/2 łyżeczki cynamonu
1 czubata łyżeczka budyniu waniliowego (ew. mąki ziemniaczanej)
Gruszki obrać, wydrążyć środek, gotować ok. 10 minut w wodzie z cukrem, cukrem waniliowym i goździkami. Ostudzić, wyjąć z syropu, pokroić w kostkę. Dodać cynamon i budyń w proszku (ewentualnie mąkę ziemniaczaną), wymieszać.
ciasto:
20 g świeżych drożdży
50 g cukru
1 czubata łyżeczka cukru waniliowego
100 ml ciepłego mleka
1 duże jajko
3 łyżki oleju
300 g maki pszennej
Drożdże pokruszyć do miski, posypać cukrem, rozetrzeć łyżką do uzyskania płynnej konsystencji. Wlać mleko, wymieszać. Dodać cukier waniliowy, jajko, olej i mąkę, wyrobić jednolite ciasto. Wierzch delikatnie posypać mąką, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Wyłożyć na podsypaną mąką deskę, podzielić na 8 równych części. Każdą z nich uformować na kształt okrągłej bułeczki. Układać w niewielkich odstępach w okrągłej formie do pieczenia o średnicy 26 cm. Ponownie odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Pośrodku każdej bułeczki zrobić głęboki dołek, wyłożyć gruszki. Wierzch posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 30 minut.
kruszonka
30 g miękkiego masła
40 g cukru
40 g mąki pszennej
Do masła dodać cukier i mąkę, palcami zagnieść kruszonkę.
podkradam, pyszny przepis:)
OdpowiedzUsuń