wtorek, 25 października 2022

Drożdżowy kwiatek z aromatycznymi gruszkami

     Bardzo smaczne, puszyste bułeczki z dużą ilością aromatycznych gruszek przyprawionych cynamonem i wanilią. Bułeczki odrywa się z całości drożdżowego "kwiatka". Całość posypana jest kruszonką. 


gruszki:

2 duże twarde gruszki

1 czubata łyżka cukru

2 goździki

1 łyżeczka cukru waniliowego 

1/2 łyżeczki cynamonu

1 czubata łyżeczka budyniu waniliowego (ew. mąki ziemniaczanej)

Gruszki obrać, wydrążyć środek, gotować ok. 10 minut w wodzie z cukrem, cukrem waniliowym i goździkami. Ostudzić, wyjąć z syropu, pokroić w kostkę. Dodać cynamon i budyń w proszku (ewentualnie mąkę ziemniaczaną), wymieszać.


ciasto:

20 g świeżych drożdży

50 g cukru

1 czubata łyżeczka cukru waniliowego

100 ml ciepłego mleka

1 duże jajko

3 łyżki oleju

300 g maki pszennej

Drożdże pokruszyć do miski, posypać cukrem, rozetrzeć łyżką do uzyskania płynnej konsystencji. Wlać mleko, wymieszać. Dodać cukier waniliowy, jajko, olej i mąkę, wyrobić jednolite ciasto. Wierzch delikatnie posypać mąką, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Wyłożyć na podsypaną mąką deskę, podzielić na 8 równych części. Każdą z nich uformować na kształt okrągłej bułeczki. Układać w niewielkich odstępach w okrągłej formie do pieczenia o średnicy 26 cm. Ponownie odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Pośrodku każdej bułeczki zrobić głęboki dołek, wyłożyć gruszki. Wierzch posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 30 minut.


kruszonka

30 g miękkiego masła

40 g cukru

40 g mąki pszennej

Do masła dodać cukier i mąkę, palcami zagnieść kruszonkę.


1 komentarz: