Bardzo smaczne ciasto kruszonkowe z mielonymi orzechami. Nadzienie to coś a la sernik, tylko słodki, delikatny, nie kwaśny, dlatego że zrobiony na bazie mascarpone. Na wierzchu ułożone są plasterki jabłka. W sam raz na jesienny deser :) Nie jest skomplikowane ani pracochłonne w przygotowaniu. Polecam.
ciasto:
200 g mąki pszennej
50 g cukru pudru
120 g miękkiego masła
50 g mielonych orzechów włoskich lub laskowych
pół łyżeczki cukru waniliowego
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Do miski wsypać mąkę, dodać cukier, masło, mielone orzechy, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Palcami zagnieść kruszonkę. 2/3 kruszonki rozsypać na dno tortownicy o średnicy 21 cm., lekko ugnieść.
masa z mascarpone:
250 g mascarpone
200 g kwaśnej śmietany 12%
80 g cukru pudru
2 duże jajka
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 czubata łyżka mąki pszennej
1 jabłko
Do miski wyłożyć mascarpone i śmietanę, dodać cukier, całe jajka, cukier waniliowy i mąkę pszenną, zmiksować. Wyłożyć na spód ciasta, wyrównać. Na masę serową ułożyć jeden obok drugiego plasterki jabłka.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec 60 minut. Odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Orzechy, jabłka , kruche ciasto i do tego delikatny serniczek to pyszny deser idealny na jesień:)
OdpowiedzUsuń