Bardzo oryginalny sposób na podanie przekąski. Przepis dość prosty i efektowny a rezultat bardzo smaczny :) Idealny na spotkania w większym gronie, np. na Sylwestra. Wierzch ciasta można posypać np. sezamem, siemieniem lnianym, czarnuszką lub kminkiem.
1 opakowanie ciasta francuskiego
8 parówek
1 opakowanie cera camembert
żółtko
Z ciasta francuskiego wyciąć od dna tortownicy 2 koła o średnicy 21 cm. Jedno koło ułożyć na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia.
Z sera camembert ściąć wierzch, ułożyć go na środku jednego koła ściętą stroną do góry, przykryć drugim kołem z ciasta francuskiego, lekko dociskając tylko przy brzegu sera.
Koła ciasta naciąć promieniście aż do brzegu sera na 16 w miarę równych kawałków.
Parówki pokroić, każdą na 4 równe części.
Każdy kawałek parówki nawijać skośnie kolejno najpierw na pocięty górny płat ciasta francuskiego, potem na pocięty dolny płat ciasta.
Całe ciasto posmarować po wierzchu roztrzepanym żółtkiem.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190C, piec do zrumienienia wierzchu, ok. 35-40 minut.
Po upieczeniu, jeszcze z ciepłego ciasta zdjąć środek przykrywający ser, odrywać kawałki z parówką i maczać je w rozpuszczonym serze.
doskonała propozycja na kolację lub imprezkę
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na imprezowy stół - smakowicie wyglądająca przekąska, a przy tym niebanalna ozdoba w jednym! Trudno wyobrazić sobie, by ten przepis nie przypadł komuś do gustu - a podmiana parówek na wariant roślinny dodatkowo przekona do dania niejedną osobę na wege diecie. :)
OdpowiedzUsuń