środa, 9 października 2013

Bułki z płatkami owsianymi

     Pyszne bułeczki śniadaniowe, dużo lepsze niż sklepowe, a przy tym łatwe do zrobienia.  Idealne z wędliną ale także z dżemem.



350 g mąki pszennej
20 g świeżych drożdży
1 lekko zaokrąglona łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
250 ml wody
2 łyżki błyskawicznych płatków owsianych górskich

Do lekko ciepłej wody wkruszyć drożdże, wymieszać do ich rozpuszczenia. Wsypać płatki owsiane, zostawić do ich namoczenia na 20 minut. Po tym czasie dodać sól, cukier i mąkę. Wyrobić krótko na gładkie ciasto. Zostawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Formować bułki (6- 8 sztuk). Zostawić do wyrośnięcia na ok 1/2 godziny. Posmarować bułki wodą. Piekarnik nagrzać do temperatury 230°C. Wstawić bułki na 5 minut, po czym przykręcić do 200°C i piec jeszcze 10-14 minut do osiągnięcia złotej skórki bułek.

8 komentarzy:

  1. oczywiście zmieniłabym mąkę pszenną na razową, ale generalnie fajne, ładne bułeczki.

    OdpowiedzUsuń
  2. aż chiałoby się na śniadanie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Już wrzuciłam w zakładki do wypróbowania... lubię bułki z płatkami, tzn ogólnie pieczywo z ich dodatkiem

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale bym schrupała taką bułeczkę na śniadanie! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. super bułki! Uwielbiam te domowe, takie chrupiące i pachnące, mmm :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jak tylko znajdę chwilkę to na pewno zrobię :))

    OdpowiedzUsuń
  7. Już mi się marzy taka buła na śniadanie:)

    OdpowiedzUsuń
  8. bułeczki przepyszne!!!! chrupiąca skórka a w środku mięciutkie - do śniadania chyba nie doczekają .....

    OdpowiedzUsuń